Information angående Covid-19 (Coronaviruset)

Regeringen i Finland har fastställt riktlinjer för ytterligare åtgärder för att bekämpa det nya coronaviruset i Finland. Syftet med åtgärderna är att skydda befolkningen och trygga samhällets och näringslivets funktion. Riktlinjerna gäller till och med den 13 april 2020.

Regeringen i Finland har i samverkan med republikens president konstaterat att undantagsförhållanden råder i landet på grund av coronavirusutbrottet. Sottunga kommun följer tillsvidare allmänna rekommendationer och direktiv som gäller angående Corona pandemin. Information uppdateras kontinuerligt i massmedia.

BARNOMSORGEN

För information om direktiv för barnomsorgen se bilagan ÅLR info barnomsorg 19.3.2020. 

SOCIAL SERVICE

För information som berör den sociala servicen se bilagan ÅLR info socialvården

BIBLIOTEK

Under tiden 18.3 -14.4 2020 är Sottungas kommunbibliotek stängt för besökare och offentliga evenemang med anledning av undantagstillståndet som råder pga Corona-viruset. Dock fortsätter biblioteket att erbjuda sina tjänster under normala öppettider.

Såhär fungerar biblioteksservicen under perioden 18.3-14.4:

  • Kolla in nya böcker. På den här länken kan du se vilka nya böcker som har kommit till biblioteket: https://www.bibliotek.ax/web/arena/sottunga
  • Reservera böcker. Om du har login till bibliotek.ax kan du reservera böcker där. Annars går det även bra att ringa eller skicka e-post till biblioteket.
  • Låna böcker. På måndagar kommer reserverade böcker att registreras som lån och levereras sedan till låntagarens postlåda eller enligt annan överenskommelse.
  • Lämna tillbaka böcker. Böcker returneras i postlådan utanför biblioteket.
  • Övriga lån. Vill du låna tidningar, musik, spel och liknande bör du kontakta biblioteket per telefon eller mail då dessa inte finns digitalt registrerade.
  • Digitala tjänster. Under den här perioden har Mariehamns stadsbibliotek utökat sina digitala tjänster. Fram till 30.4 kan du som har login till bibliotek.ax låna 2 st e-böcker/ vecka där och streama 3 st filmer/vecka på https://www.cineasterna.com/sv/

ALLMÄN INFORMATION

Offentliga sammankomster begränsas till 10 personer.

Personer över 70 år förpliktas att undvika kontakter med andra personer och ska inrätta sin vardag till förhållanden som motsvarande karantän. Detta görs för att skydda riskgrupper för att utsättas för smitta. Ta kontakt med anhöriga som är över 70 år och berätta om de nya direktiven. Erbjud dig att hjälpa till med att handla mat och mediciner. Hjälp personer i din närhet och dela med dig av vad du har tillgång till.

Allmänheten rekommenderas att undvika att i onödan vistas på allmänna platser.

Information och riktlinjer uppdateras regelbundet och följer de råd och rekommendationer som utfärdas av ansvariga myndigheter. Var och en har ett ansvar att hålla sig uppdaterad på deras webbplatser:

Ålands hälso- och sjukvård: www.ahs.ax

Ålands landskapsregering: www.regeringen.ax

FRÅGOR?

Kontakta kommunsekreterare Kennet Lundström på tel: 018-55125 eller e-post: kennet.lundstrom@sottunga.ax

Publicerad 20.3.2020
Uppdaterad 20.3.2020