Sottunga daghem

Dagis/lekis

I Sottunga skola finns lokaler för daghems verksamhet. Hösten 2023 öppnades det igen och för närvarande finns det två barn som går på dagis/lekis varje vecka. Tidigare ordnade Folkhälsan lekparks- och lekskoleverksamhet. Fina uteleksaker finns ännu kvar på skolgården såsom gungor, gungbräda, sandlåda, linbana, karusell mm. Lekparks- och lekskoleverksamheten i Folkhälsans regi kan återupptas när det finns efterfrågan. Fördelen med att ha barn i lekparks- eller lekskoleverksamhet är att föräldrarna får behålla hemvårdsstödet. Oberoende hur barnomsorgen bedrivs skall det göras i nära samverkan med hemmet, ha barnets ålder och individuella  behov som utgångspunkt samt därvid främja en allsidig fysisk, emotionell och social kognintiv utveckling.

Lunchen äts på skolan tillsammans med skolbarnen och även utevistelsen sker oftast på skolgården, där alla barnen kan leka tillsammans. Samarbetet med skolan gör att barnen får delta i massor av roliga evenemang och barnen kommer på ett naturligt sätt in i den framtida skolmiljön. Med en liten grupp finns även i hög grad möjlighet att variera aktiviteterna – är det fint väder kan men åka en sväng med båten eller titta till lamm och kattungar. På hösten kan man plocka bär och svamp då naturen alltid är nära och ett besök på ortens bibliotek är alltid lika populärt. Förut då folkhälsan hade lekskolan i sin regi ordnades även regelbundna resor in till Mariehamn för att simma, besöka Lilla Holmen eller gå på teater.

Kontaktperson är utbildningschef Kerstin Lindholm. Tveka inte att ta kontakt om du funderar på att flytta hit och undrar över hur barndagvården kan ordnas för just ditt barn.

Publicerad 12.5.2016
Uppdaterad 6.3.2024