Den gamla skolan på Sottunga är i dag hembygdsgård

Sevärdheter

Kyrkan

Den finaste sevärdheten på Sottunga är utan tvekan den lilla träkyrkan vid södra stranden på gångavstånd från färj- och gästhamnen. Den är helgad åt Maria Magdalena och har funnits på sin nuvarande plats sedan 1661. Under Stora Ofreden brändes kyrkan och återuppbyggdes med början år 1728. Sedan dess har flera renoveringar skett, den senaste 1974.

Hembygdsgården

Den gamla skolan, som byggdes i början av 1900-talet övertogs 1990 av Sottunga Hembygdsförening. Den har grundligt renoverats av föreningens medlemmar och är nu i användning som museum, utställningslokal och ateljé och kallas Hembygdsgården. Där kan du se en gammaldags skolsal med pulpeter och planscher samt lärarbostaden. Det finns en utställning med dockor från hela världen och här säljs lokalt hantverk. Hembygdsgården är öppen sommartid och visar då utställningar rörande lokal historia.

Vandringsleder

Det finns tre vandringsleder med informationstavlor. Leden som börjar och slutar i färjhamnen är ca 2,5 km lång och tar dig på vandring genom Sottungas historia, speciellt hamnområdets och kyrkans historia. Skogsstigen vid Sottunga Stugby är 1,5 km lång och berättar om naturen och växtligheten. Vandringsleden som utgår från grundskolan i centrum är 3 km lång och beskriver folket och livet i byn i gången och modern tid. På dina vandringar på ön får du också se vindkraftveket och den 90 m höga telemasten vilka syns som ett landmärke vida omkring i skärgården.  

Discgolf

Discgolfbanan på Sottunga börjar direkt från färjehamnen. Banan har 9 korgar och den går i varierande terräng, mest i skogen. Att spela är gratis och du kan köpa från bybutiken Andelshandeln och Restaurang Salteriet. 

Sottungan frisbeegolfrata alkaa heti lauttasatamasta. Radalla on 9 koria ja se kulkee vaihtelevassa maastossa, enimmäkseen metsässä. Pelaaminen on ilmaista ja voit ostaa frisbeekiekkoja sekä Andelshandel-kyläkaupasta että ravintola Salterietista.

Vindkraftverk

Vårt vindkraftverk har tagits i bruk den 20 januari 2005.

Södö och Sälsö

På Södö finns fyra järngruvor som utnyttjades på 1840-talet samt en inskription från 1800-talets början gjord till minne av Gustav IV Adolfs besök i området. På Sälsö finns en gammal fyr och en lotsstuga.

 

Service och sevärdheter

Publicerad 11.5.2016
Uppdaterad 29.6.2022